Winge Golf & Country Club: ‘Onze baan moeten we echt op maat bijhouden’

Als er één golfbaan in België is met een mooi clubhuis en een eigen beleid, dan is het Winge Golf & Country Club wel. Terwijl steeds meer golfclubs in België het onderhoud uitbesteden, kiest Winge er sinds 2016 weer voor om het zelf te doen. Een volgende uitdaging is een complete renovatie van de golfbaan.

Bron: GreenTechPower

Winge Golf & Country Club is gelegen in het prachtige, heuvelachtige Hageland in Vlaams-Brabant. Sinds de oprichting in 1988 is de club uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen. Winge Golf in TieltWinge werd in 2011 overgenomen door Damme Golf in Damme (Sijsele) en sindsdien werken beide clubs nauw samen. Dit heeft geleid tot tal van nieuwe investeringen, met als paradepaardje het nieuwe clubhuis, ontworpen door het prestigieuze architectenbureau Robbrecht en Daem. De CEO van beide golfbanen is Engelsman Chris Morton. Die was golfleraar van de Golf & Country Club in Oudenaarde en van het Franse Golf de la Bretesche in Pays de la Loire in Bretagne. ‘De reden waarom ik CEO ben van Winge Golf en Damme Golf is puur mijn passie voor de golfsport. En ook omdat ik zie dat een falend management soms grote gevolgen kan hebben en zelfs kan leiden tot de ondergang van een golfclub.’ Het eerste wat Morton in 2011 deed, was alle vergunningen in orde brengen. Het was volgens de CEO gelukkig vrij makkelijk om dit te realiseren omdat de gemeente Tielt-Winge in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) reeds alle vergunningen voor de golfbaan had goedgekeurd in 2009. Ook werd alles up-to-date gemaakt volgens de geldende milieuwetgeving. Aansluitend werd er in 2014 een nieuwe machineloods gebouwd op het terrein.

Meteen een topbaan
Winge Golf is in 1988 opgericht door Philippe Roberti de Winghe. Volgens Morton was het de doelstelling van Roberti de Winghe om van Winge Golf een topbaan te maken. Het werd meteen een 18-holesgolfbaan. Om dit te kunnen realiseren was op deze Vlaamse golfbaan drainage nodig. De reden hiervoor is dat de bodem op een aantal plaatsen van klei naar zand gaat en uit verschillende grondsoortenlagen bestaat. Coursemanager Marc Vandevijvere is de uitdaging aangegaan om met twee jonge greenkeepers de lat nog wat hoger te leggen. Op Damme Golf is dit met Sam Van den Abeele en op Winge Golf met Ruben Vanderborght. Vandevijvere: ‘Het bewerken van de fairways vormt door die verschillende grondlagen die we hier hebben soms nog wel eens een probleem. Door de dichtere lagen in de bodem ontstaat ‘kwel’: grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt en naar lagere gedeeltes van de golfbaan loopt.’ En er is nog iets bijzonders bij Winge Golf: sommige stukken baan hebben gedeeltes met ijzersteen. Dat vormt vooral een probleem in de toplaag want de grond is op die plaatsen moeilijker te bewerken. Bij de aanleg moest er zelfs een omgebouwde aardappelrooier worden ingezet om de ijzersteen te verzamelen. Volgens Vandevijvere is bij Winge Golf geen eenduidig baanmanagement van toepassing. Zo belucht hij de fairways het gehele jaar door met een Verti-Drain 7521, behalve ‘s winters. Vandevijvere: ‘Als we de Verti-Drain ‘s winters zouden inzetten, dan wordt de grasmat juist vochtiger in plaats van droger. Je moet dus echt maatwerk leveren. Het water loopt dan namelijk niet weg, maar blijft in de beluchtingsgaten staan.’ Vooral op de lagere gedeeltes en waar bomen staan, moet de coursemanager veel bijsturen. Als er bij een green of tee veel bomen staan, krijg je snel schimmel door te weinig zonlicht en wind.

Schitterend nieuw clubhuis
Voorheen zat Winge Golf & Country Club in een mooi kasteeltje op een paar honderd meter van het huidige clubhuis. Op 16 augustus 2013 werd begonnen met de bouw van het nieuwe clubhuis. De werken duurden om precies te zijn 380 dagen. De parel van een clubhuis is perfect geïntegreerd in het bestaande landschap. Morton: ‘Wij krijgen vanuit de hele wereld architecten en bezoekers over de vloer die interesse hebben in ons pand. Zo beroemd is het al.’ De bekende Belgische architect Paul Robbrecht situeerde het terras op de eerste verdieping met een werkelijk schitterend uitzicht op de golfbaan. Door de RUP werd het management wel enigszins beperkt qua bouwblok. Om het bouwblok optimaal te benutten werden beneden de kantoren, de omkleedruimtes met douches en de golfshop gesitueerd. Boven kwamen, vooral ook in verband met het prachtige uitzicht, het restaurant met terras, de brasserie en de vergaderfaciliteiten. Winge Golf heeft nu een 18-holesbaan en een +4 practicebaan. Vandevijvere: ‘Wij merken dat de practicebaan steeds meer gebruikt wordt.’ Wat uitbreidingsmogelijkheden betreft, zit Winge Golf aan zijn grenzen als golfbaan. Momenteel loopt er een aanvraag bij het Vlaams Gewest voor een totale renovatie van de ganse baan. Morton: ‘Reden is dat we sommige greens op een andere plaats willen situeren zodat we ze makkelijker kunnen onderhouden en, vooral, zodat we minder middelen hoeven te gebruiken. Uiteraard ook met het oog op het komende verbod op chemische middelen, dan wel het beperkte middelengebruik.’ Een ander doel van de renovatie is om de baan speeltechnisch eerlijker te maken. Bepaalde fairways hebben nu een hellingsgraad. Op deze ‘blind shots’ ligt de bal nooit vlak en is hij vaak ook niet zichtbaar. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn, is er een link op de site van Winge Golf met de plannen voor de gewenste baanaanpassingen. De baanrenovatie moet tevens leiden tot vergroting van het golfplezier. Daarnaast wil Winge Golf de natuur nog nadrukkelijker de ruimte geven op de golfbaan. Er zijn nu al insectenhotels, maar er gaan nog veel meer natuurwaardes gecreëerd worden. Vandevijvere: ‘Wij creëren bij de renovatie gelijktijdig ook bloemrijke golfbaanranden waar insecten hun voedsel kunnen halen. Golf en ecologie kunnen best hand in hand gaan.’

Nieuwe GV-app en i-Golf interactive
Sinds 26 maart dit jaar is de nieuwste versie van de GV-app (Golf Vlaanderen) en i-Golf interactive beschikbaar. Meer info hierover is te vinden op de website https://www.golfapp.be.
Morton: ‘Wat de verbetering van de digitalisering betreft, breekt voor Winge Golf & Country Club dus ook een nieuwe fase aan. Nu hebben al deze nieuwe technieken zeker hun waarde, maar toch zijn en blijven wij ten volle een familiale golfclub waar mensen zich thuis moeten voelen. We willen een echte thuis zijn voor onze bestaande en nieuwe leden, zowel voor de ervaren als de beginnende golfer.’ Daarnaast bieden de nieuwe faciliteiten alle mogelijkheden om op Winge Golf bedrijven te ontvangen en businessevents te organiseren. Ook de eigen Winge-businessclub biedt een modern en positief netwerk aan ondernemers en bedrijven, en dit vanuit een gemeenschappelijke passie, het golfspel. ‘Nederland is wat dat betreft wel een voorbeeld voor ons qua (business)netwerkcultuur. Wij gaan proberen het net zo goed te doen als Nederland’, zegt Morton lachend. ‘Wij kijken wereldwijd naar hoe goede netwerkculturen werken en proberen ook daar de beste elementen van te gebruiken.’

Ian MacMillan
Om aan de nieuwe Europese regelgeving qua middelen vanaf 2020 te kunnen voldoen, is Vandevijvere volop bezig om te kijken welke grassoorten hij kan gaan inzetten in plaats van de huidige Poa- en struisgrassen (Agrostis). ‘Welke varianten het gaan worden, daar ben ik nog niet uit’, aldus de coursemanager. ‘Wellicht roodzwenk of andere Agrostis-soorten dan degene die we nu al gebruiken. Ik wacht nog even met het inzetten van andere soorten tot we aan de baanrenovatie kunnen beginnen.’ Voor de renovatie van de baan worden ze hier bijgestaan door de bekende Schotse adviseur Ian McMillan. Naast zeewier en bio-stimulerende middelen worden uiteraard wetting agents en best practices toegepast. Opvallend is dat de coursemanager niet verwacht dat schimmels en ziektes een probleem zullen worden bij het verbod op chemische middelen, maar wel de onkruidbestrijding. Vandevijvere: ‘Als je nu al ziet hoe onkruid opkomt waar vorig jaar gras stond, dan denk ik dat dit een groot probleem gaat worden in de toekomst als deze middelen ook verboden worden.’ Zoals sommige andere golfclubs maakt Winge Golf gebruik van een speciaal nursery-green (proefveld) om producten te testen en bij schade op de andere greens snel kleine plaatsen te kunnen herstellen met zoden.

Renovatie zelf aansturen
Naast de bouw van het nieuwe clubhuis in 2014 werd in datzelfde jaar ook begonnen met de bouw van de nieuwe machineloods met onderhoudswerkplaats. Deze loods staat op het hoogste punt van de golfbaan in een bosachtig gedeelte en heeft een oppervlakte van 478 m². De loods is zo efficiënt mogelijk gebouwd en ingedeeld. Terwijl er steeds meer golfclubs in België zijn die het onderhoud uitbesteden, kiest Winge er sinds 2016 voor om het onderhoud juist zelf te doen. Vandevijvere: ‘Wij doen het onderhoud in de eerste plaats zelf om de controle op kwaliteit en kosten beter te kunnen managen.’ Ook bij de komende baanrenovatie gaat Winge Golf zelf de aannemers inschakelen en aansturen. Volgens Morton voornamelijk om de kwaliteit van de renovatie te kunnen garanderen. Groot voordeel daarbij is dat coursemanager Vandevijvere lange tijd in Midden-Europa in de golfbaanaanlegsector heeft gewerkt, onder meer voor SBA Golf & Groen, Betasco en AHA de Man. Globaal kiest Winge Golf wat betreft kleinere machines vooral voor één merk, namelijk Stihl, vooral omdat men een heel goede service krijgt bij Firma Luc Cresens. Vandevijvere: ‘Voor de greens gebruiken we vooral Jacobsen GP400 greenmaaiers, voor de fairways en semi-roughs rijden we met Toro-machines. Toro- en Jacobsen-machines hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn robuust. Een deel van de huidige Toro-machines werd overgenomen van de aannemer die voorheen het onderhoud deed. Wat de Jacobsens betreft, werken we samen met de Firma Thomas uit Merchtem en VDB Technics uit Genk. En voor de Toro’s gaan we naar de firma Jean Heybroek uit Nederland. Leuk is dat Winge Golf enkele specialistische machines heeft die je op andere golfbanen niet veel ziet.