Het kasteelleven op Cleydael

Posted · Reactie toevoegen

Bron: Members only

Het parcours van de Cleydael Golf & Country Club onderging de voorbije maanden een drastische verjongingskuur. Vijvers kregen een upgrade en er werden nieuwe backtees geïnstalleerd. Hierdoor meet de baan nu ruim 6200m. Kijk, speel en (her)ontdek!

De Cleydael Golf & Country Club, eigendom van de groep Open Golf Club en gelegen in een bebost domein van 65 ha in Aartselaar, is een oase van rust. Zijn golfbaan scoort hoog bij de kenners. Beste bewijs zijn de twee afspraken op de European Challenge Tour die er in een recent verleden werden georganiseerd. Een daarvan was de KPMG Trophy 2016, die zo’n beetje het lanceerplatform werd voor Thomas Detry. Het was zijn eerste proftoernooi en Detry verzilverde meteen een mooie 6e plaats.

Cleydael heeft veel facetten. Het eerste is zonder twijfel zijn prachtig en volledig gerenoveerd kasteel. Dit bouwwerk met zijn prachtige donjons inspireerde heel wat kunstenaars door de jaren heen. Rubens was er een van. Hij zou er drie van zijn schilderijen hebben gemaakt. Het is via de hoofdingang van dit 14e-eeuws feodaal kasteel, dat op een eiland ligt tussen twee armen van de Struisbeek, dat golfers de weg inslaan naar de 1e tee. Een mooiere introductie is haast ondenkbaar. Het clubhouse werd ondergebracht in de bijgebouwen van het kasteel. Dit geeft de 19e hole een zeer klasrijke uitstraling.

Overstroomd in 1997
Cleydael heeft er sinds de oprichting in 1983 een bewogen levensloop opzitten. Zo raakte het in 1997 volledig overstroomd. De site ligt inderdaad op de gronden van een oude steenbakkerij en vrij laag in verhouding tot de Schelde. Vandaar ook zijn naam, waarin men ‘klei’ en ‘dal’ herkent. Na dat moeizame begin vond de club beetje bij beetje zijn draai. Cleydael behoort sinds 2004 tot de keten Open Golf Club. Het professioneel beheer en de jarenlange ervaring van de groep maakten de club opnieuw rendabel. ‘Met het oog op de toekomst en voor de ontwikkeling van de club op alle niveaus was dat de best mogelijke waarborg’, zegt Luc Feremans, al bijna 20 jaar clubmanager op Cleydael.

Anno 2021 staat Open Golf Club voor een verzameling van 40 unieke golfclubs en 24 charmehotels verspreid over elf Europese golfbestemmingen. Dankzij dit netwerk positioneert het zich als een van de Europese leiders in de sector van het golftoerisme. De groep is nadrukkelijk aanwezig in België en biedt zijn leden tal van exclusieve voordelen op alle banen binnen de keten.

50.000 ronden per jaar
Met om en bij de 50.000 ronden per jaar, waarvan de clubleden in deze coronatijden het leeuwendeel opeisen, draait de Cleydael G&CC momenteel op volle toeren. ‘Nooit eerder waren de golfers zo actief als vandaag. De baan loopt bijna alle dagen vol, met flights van twee of drie om de acht minuten. De pandemie heeft mee gezorgd voor een boom in de golfwereld en lokte heel wat nieuwe mensen naar de clubs. Dat waren heel vaak mensen die hun traditionele vakantie in het buitenland in rook zagen opgaan’, analyseert Luc Feremans. ‘Heel wat leden, die om de week speelden of af en toe langskwamen, werden full members. ‘Op Cleydael tellen we momenteel zo’n 1000 leden, wat echt wel het maximum is voor een club met één 18 holesbaan. Daardoor wordt de wachtlijst steeds langer…’

Greenfeespelers, die in coronatijden de toegang werd geweigerd, zijn sinds de Paasvakantie opnieuw welkom. ‘Wij draaien zo’n 5000 tot 6000 greenfees per jaar, doorgaans op uitnodiging van leden, want dat blijft de beste markt (-25%). Verder blijkt ons online-reservatiesysteem (reserveren-betalen-annuleren) zeer performant.’

Back tees achteruit
Het goed gelegen, perfect onderhouden en ultra-professioneel geleid Cleydael heeft de wind in de zeilen. Het parcours, dat door de Belgische architect Paul Rolin in een zeer klassieke stijl werd uitgewerkt, leent zich perfect tot elk spelniveau. ‘Vanaf de backtees is het een echte championship course geworden, maar de vooruitgeschoven tees maken de baan zeer toegankelijk voor starters en bogeyspelers. Wij raden de senioren ook aan om van blauw, rood of zelfs oranje af te slaan, zoals voorgeschreven door de Federatie’, aldus nog Luc Feremans. ‘Wij hebben ook goed geluisterd naar de aanbevelingen van de European Tour, toen die hier in 2014 en 2016 langskwam met de beide Challenge Tour-competities. Daarom maakten wij de vijvers breder door de boorden bij te werken, werden enkele tees verlengd (zoals de 8 met de dogleg links) en kwamen er enkele fairway bunkers bij op interessante plaatsen, zoals bijvoorbeeld op hole 12 (par 5). Vroeger was de par 3 vlakbij het clubhouse onze ‘signature hole’, maar dat is volgens mij nu vooral hole 11. Die vrij lange en smalle par 4 met een goed verdedigde green weerspiegelt helemaal de fysionomie van de baan, die nu ook op alle fairways een sproeisysteem heeft.

Zoveel is duidelijk: het aspect ‘championship course’ is belangrijk geworden op Cleydael, ook al is het niet dominant. Dat merk je ook aan de gezellige clubsfeer en aan de horeca met de restaurant-brasserie. Die zou deze zomer opnieuw moeten ‘boomen’ na de gedwongen sluiting van vele maanden.

Liever Ladies
Naast de twee competities op de Challenge Tour kreeg Cleydael ook al een wedstrijd van de Ladies European Tour over de vloer. Dat was in 1995 met Florence Descampe. ‘Hoewel dit voor ons telkens zeer interessant was en verrijkend, willen we niet persé de gastheer zijn van toernooien op de European Tour. Wij beschikken nu eenmaal niet over de faciliteiten om de enorme infrastructuur van de Tour (trucks, camera’s, enz.) de nodige ruimte te geven. Als we mogen kiezen, verkiezen we een competitie op de Letas Tour (Challenge Tour van de LET, red.), zoals we dat reeds eerder hebben gedaan. De speelsters zijn zeer erkentelijk voor de geboden service en op die manier moeten we de baan ook geen twee weken blokkeren voor onze leden’, vervolgt Luc Feremans. Die voelen zich inderdaad helemaal thuis op Cleydael.

Hoewel het restaurant heel wat externe gasten ontvangt, vooral dan op vrijdag en zaterdagavond, staan momenteel nog heel wat andere evenementen (concerten, huwelijksfeesten, tentoonstellingen…) ‘on hold’. Want op Cleydael gaat de golfsport altijd voor!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.