Een worm voor een tuin in topvorm

Bron: Trends van 17/09/2020

De compostwormen van Pur Ver zijn dol op tuinafval, brouwerijdraf en koffiedik. De wormencompost die ze ermee maken, is een zegen voor uw moestuin, gazon of plantenborder.

Eind 2018 haalde het greentechbedrijf Pur Ver 2 miljoen euro vers kapitaal op voor een forse uitbreiding van de productiecapaciteit. Op de productiesite in het Henegouwse dorpje Pecq bouwde het vorig jaar een hal voor zes nieuwe productielijnen. “We hadden heel hard gewerkt om alles klaar te krijgen tegen maart, de start van het nieuwe seizoen”, vertelt CEO Alexandre Meire. “De productie draaide op volle toeren. Door de coronacrisis moesten de tuincentra sluiten en stuikte de vraag in elkaar. Dat konden we niet laten gebeuren. Ik heb in één weekend van onze website een e-shop gemaakt. Met succes, maar we waren toch gelukkig toen onze partners, de tuincentra, weer mochten openen.”

Pur Ver is een spin-off van Gembloux Agro-Bio Tech, de landbouwuniversiteit in Gembloers. Onderzoekers ontwikkelden er een technologie om wormencompost te produceren. Dat is een natuurlijke bodemverbeteraar die wordt verkregen door organisch materiaal te laten bewerken door compostwormen. Meire, een handelsingenieur, werd aangetrokken om de stap te maken van de technologie naar een product en een bedrijf. “Ik kende niets van wormencompost, maar ik had wel altijd al veel interesse in het upcyclen van afval”, zegt hij.

Hoeveel werknemers telt Pur Ver? “Ongeveer 100 miljoen, inclusief de wormen”, lacht Meire. “En behalve ik werken hier ook nog drie mensen.” Onlangs ontwikkelde Pur Ver een vloeibare versie van de wormencompost. “Met dat product krijgen we toegang tot nieuwe klanten, zoals uitbaters van golfbanen en wijngaarden”, zegt Meire. In 2018 draaide Pur Ver een omzet van 125.000 euro. “Door de uitbreiding van de productiecapaciteit moeten we de omzet in de komende jaren kunnen opkrikken tot 1 miljoen euro.”

1. Geen regenworm De wormen zetten organisch materiaal om in een natuurlijke bodemverbeteraar. Pur Ver werkt met de wormensoort eisenia fetida. “Die mag je niet verwarren met regenwormen”, benadrukt CEO Alexandre Meire. “Een compostworm leeft in organisch materiaal, niet in aarde. Regenwormen tref je veel dieper in de grond aan.”
2. Plantaardig materiaal Het organische materiaal, de voedingsstof voor de wormen, is een mix van reststoffen, vooral van lokale bedrijven. “De complete mix geven we niet vrij, want we hebben lang aan het recept gewerkt”, zegt Meire. “De basis is gewone groencompost, die we vooral gebruiken voor de structuur, aangevuld met meer hoogwaardige producten, zoals draf van brouwerijen, koffiedik en groente- en tuinafval.”
3. Mengen Voor het mixen van de reststoffen gebruikt het bedrijf een verticale mengwagen – eigenlijk een landbouwwerktuig. Het mengen van een partij van 10 tot 15 ton duurt ongeveer anderhalf uur. Het resultaat is “een mooie, homogene pap”.
4. Wormen voederen De pap wordt in karretjes geladen, die op een spoor over de productielijn rijden. Zo’n lijn is een bak van 40 à 70 meter lang en 2,5 meter breed, gevuld met plantaardig materiaal. “In de productiehal heerst een constante temperatuur van 25 graden, de ideale temperatuur voor onze wormen”, zegt Meire.
5. Compost wegsnijden In een productielijn leven 5 à 10 miljoen wormen. Ze verteren het organische materiaal. Hun mest is de compost. De wormencompost zakt via een roostersysteem in de bak naar de onderste laag, waar hij ongeveer twee dagen rijpt. Gelijktijdig met het voederen bovenaan snijdt een mes onderaan de bak de compost los.
6. Hakselen en zeven Nadat de wormencompost nog even heeft gedroogd in de lucht, wordt die verzameld in een machine, die de ruwe materie verhakselt en zeeft tot een fijn, korrelig product. De wormencompost is klaar. Voor tuin- en landbouwers verpakt Pur Ver de compost in bigbags van 500 kilogram. Voor de verpakkingen voor de kleinhandel werkt het bedrijf samen met producenten van potgrond en meststoffen.