De nieuwe jeugd van Royal Waterloo

Bron: Members only

Op de vooravond van zijn 100e verjaardag renoveert de prestigieuze Royal Waterloo zijn infrastructuur. Het wordt een nieuwe stap naar de excellentie, maar zonder te raken aan het DNA.

De Royal Waterloo telt af naar 2023 en de verjaardagstaart met 100 kaarsjes. Het wordt een feest met de blik naar de toekomst gericht. ‘We willen deze kaap ronden op een moderne en dynamische manier, zonder te raken aan de grote waarden van de excellentie die ons DNA uitmaken’, vat clubvoorzitter Jean-Pierre Maisin samen.

Het is dan ook in die geest dat voor de zomer ingrijpende renovatie- en verbouwingswerken zijn gepland aan het clubhouse. ‘Die waren ook nodig, zowel voor wat betreft de staat van de muren als om energieredenen. Als alles volgens plan verloopt, zullen zij iets minder dan een jaar duren. Het zal onze infrastructuur veel beter maken, want er komt een nieuwe bar, een nieuwe restaurantzaal en een nog groter terras’, aldus de clubvoorzitter.

Sportief DNA
De Royal Waterloo, die in 1923 werd opgericht op de gronden van de Ferme Blaret in Sint-Generius-Rode, verhuisde in het begin van de jaren 60 naar Lasne. De sportieve infrastructuren, die op 140 beboste hectaren liggen die van de familie Janssen worden gehuurd, zijn uniek in België. Zo heeft de club twee championship courses (La Marache & Le Lion), een prachtige 9 holesbaan (Le Bois Héros), hoogwaardige oefenzones en een dito practice. Zodra het clubhouse volledig gemoderniseerd is, zal de club zijn leden en bezoekers kunnen verwennen met een schitterende 19e hole. ‘Gedurende de werken zullen wij een voorlopige restauratie verzekeren. Die staat vanzelfsprekend onder leiding van onze chef Hugues Mattagne. Ook een gedeelte van het terras zal openblijven.’

De Royal Waterloo telt om en bij de 2000 leden, waarvan zo’n driekwart actief is. Daarmee is de club eigenlijk vol. ‘Door de boom van de golfsport in België na de eerste lockdown worden onze banen drukker bespeeld dan ooit. Tegelijk lopen heel wat kandidaturen van buitenaf binnen. Wij zijn verplicht om een wachtlijst aan te leggen in afwachting van een turnover.’

Ook de jeugdschool, die al jaren een nationale referentie is en een kweekvijver van talent, heeft de wind in de zeilen. Niet vergeten dat de RWGC heel wat grote kampioenen heeft gevormd, waarbij Nicolas Colsaerts. ‘Wij zijn dan ook zeer trots op onze zowat 200 juniores, want zij staan symbool voor de toekomst van onze club en van de Belgische golfsport’, onderstreept Jean-Pierre Maisin.

De Waals-Brabantse club zweert al jaren bij een ambitieuze sportieve politiek. Het is dan ook geen toeval dat de Royal Waterloo, nu bijna een eeuw lang, de successen heeft opgestapeld en dat zowel nationaal als internationaal. En dat de club ook gastheer was voor tal van grote competities, waarbij heel wat Belgian Opens.

Milieubeleid
Net zoals alle andere clubs van het land staat ook de Royal Waterloo voor een reeks nieuwe uitdagingen. Milieubeleid en eco-verantwoordelijkheid behoren tot de belangrijkste. Het verbod op het gebruik van phyto producten voor het onderhoud van de baan heeft de greenkeepers gedwongen om hun aanpak te herzien. ‘Wij denken trouwens ook na over een strategie om al het water uit de beekjes te recupereren in onze vijvers en dat te gebruiken bij het sproeien. Goed waterbeheer wordt een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Wij willen daar maximaal op anticiperen om ook daar de juiste oplossingen te kiezen.’

Er wordt dan ook volop ingezet op correct draineren, zand strooien en zaaien. Ook daar is het belangrijk om de juiste keuzes te maken, zodat het hele jaar door in optimale omstandigheden kan gespeeld worden.

De resultaten zijn gelukkig op de afspraak. Ondanks de koude en regenachtige winter liggen de 45 holes van de club er op hun best bij. Voor kenners is de Royal Waterloo dan ook meer dan ooit ‘the place to be’ om hun birdiehonger te stillen!

Moderne eeuweling
De Royal Waterloo volgt het roadbook dus naar de letter. Het doet dit met respect voor het verleden en met een oog op de toekomst gericht. Evolutie zonder revolutie: dat zou z’n devies kunnen zijn. De komst van Tristan Freslon als secretaris-generaal kadert in het stramien om progressie te boeken en zowel de perceptie van buitenaf als de interne structuur te stroomlijnen. Deze voormalige Franse profspeler, die helemaal vertrouwd is met de vereisten van een goed golfclubmanagement, levert zijn bijdrage aan dit toekomstgericht beleid. De club werkt nu ook met de laatste technologische snufjes en is tegenwoordig zeer actief op de sociale media. Maar tegelijk behoudt hij zijn historisch DNA en zijn gezellige ‘membership’-sfeer.

Voor een passende viering van het eeuwfeest in 2023 liggen al enkele plannen klaar. ‘Toch wordt het in de eerste plaats een verjaardag voor de leden met de leden. De club zal de Europese Amateurkampioenschappen voor Teams ontvangen, maar verder gaan we geen groot proftoernooi organiseren. Er komen ook geen uitbundige feestvieringen. Wat we wel overwegen, is een opwindende theatervoorstelling genre revue’, lacht Jean-Pierre Maisin. Verder wordt ook al volop gebrainstormd over de ‘Livre du centenaire’, het boek dat zal stilstaan bij de rijke clubgeschiedenis. Aan materiaal geen gebrek, zoveel is zeker!

Infos : www.rwgc.be