Belgische greenkeeper in Zweden

FEGGA-beursprogramma
In de voorbije 10 jaar had ik het voorrecht om ervaring te kunnen opdoen in verschillende functies. Van greenkeeper tot hoofdgreenkeeper en field manager. Dus waarom opnieuw “studeren”?
Om te beginnen ben ik nooit gestopt met studeren. Ik heb verschillende online en fysieke cursussen doorlopen in Nederland en Schotland, deelgenomen aan tal van seminaries en bijeenkomsten en vele boeken verslonden. Dat was natuurlijk allemaal in mijn “vrije tijd”. Hier in Zweden gaat het echter over dagelijks werken en leren van een topper in ons vak en daar zit een belangrijk verschil. Elke dag meedraaien in een topteam op een high end course levert een schat aan informatie en ervaring op. Op deze manier kan ik mijn greenkeeping vaardigheden aanscherpen en tegelijk krijg ik een volledig inzicht hoe de golfbanen beheerd worden. De focus van het programma ligt op course management en daar is dan ook volledige openheid in. Daar bovenop komen nog eens seminaries en excursies om zo het pakket te vervolledigen.

Het greenkeepersteam
De topper waarvan sprake is Bevan Tattersall uit Engeland. In het verleden was hij course manager op The Belfry waar hij de Ryder Cups van 1993 en 2002 meemaakte. Als ik even stilsta bij alle grote namen die over “zijn” greens gelopen hebben (denk aan Ballesteros, Faldo, Woods,…), dan kan ik moeilijk bevatten dat deze man mij alle tips en tricks van greenkeeping wil bijbrengen. Met een volgende Ryder Cup in het vooruitzicht verhuisde hij in 2005 naar Zweden en werd course manager in Barsebäck (waar in 2003 ook al de Solheim Cup plaatsvond.) De Ryder Cup kwam helaas voor hem niet naar Zweden, maar in totaal staan er wel meer dan 40 professionele toernooien op Bevan zijn palmares. In 2018 tenslotte werd hij aangetrokken door de nieuwe eigenaars van Kristianstads Golfklubb en dat is waar we ons nu bevinden.
Het team dat Bevan heeft samengesteld bestaat uit 2 jonge hoofdgreenkeepers: zijn zoon Ben(jamin) op de West Course en Niklas Johansson op de East Course. In totaal zijn er 7 voltijdse greenkeepers in dienst. Doordat de banen in Zweden in de winter gesloten zijn is er in die periode minder werk. De voltijdse greenkeepers werken dan minder uren en kloppen er meer tijdens het groeiseizoen. Om al dat werk rond te krijgen wanneer het gras begint te groeien, breidt het team vanaf het voorjaar uit met 10-15 seizoenarbeiders. Geen overbodige luxe om de hoge verwachtingen van de club in te lossen.

Kristianstads Golfklubb
De club bestaat vandaag uit twee golfbanen: de East Course is de championship course en stond eind 2020 door Golf Digest als 3de gerangschikt uit meer dan 480 Zweedse golfbanen. De golfclub werd opgericht in 1924 maar verhuisde in 1938 naar de huidige locatie in Åhus, een kustdorpje 20 km ten zuiden van Kristianstad. De laatste renovatie dateert van 2016 en werd uitgevoerd met de hulp van architecten Pierre Fulke (Ryder Cup 2002) en andere voormalig pro golfer Adam Mednickson.
Ditzelfde duo zette ook de lijnen uit voor de huidige renovatie van de West Course. De eerste holes hiervan werden in 1980 toegevoegd aan de golfclub. Deze baan wordt beschouwd als meer toegankelijk en geschikt voor elk niveau. De baan zal op 1 juni van dit jaar heropend worden en de verwachting is dat ook dit een top 20 baan wordt. Voor ons als FEGGA-studenten is het bijzonder interessant te kunnen deelnemen aan de laatste aanlegwerken en de “grow-in” af te werken. Gezien de hoge verwachtingen zullen we hier nog hard aan werken in de komende tijd.

“Je hebt nog geen sneeuwschimmel gezien tot je in Zweden bent.” – Bevan Tattersall
Begin maart, ongeveer een maand voor onze aankomst, werden ze in Åhus verrast door plotse sneeuwval. Dit werd gevolgd door een massale aanval van sneeuwschimmel, in het bijzonder op de greens van de East Course. Chemische bestrijding is net als in Vlaanderen erg gelimiteerd en wordt heel spaarzaam gebruikt. In dit geval was het nodig om de oude greens, die vooral bestaan uit straatgras, niet volledig te verliezen. Onze eerste weken hier stonden dan ook vooral in het teken van het herstel van deze greens. Qua mechanische bewerkingen betekent dit doorzaaien met Agrostis stolonifera d.m.v. een spijkerrol en licht bezanden. Na de spijkerrol werden alle plekjes op de green ook nog eens manueel doorprikt en doorgezaaid. Verder wordt er geprobeerd om met zeewier en andere biostimulanten het herstel te bespoedigen. We hebben enkel nog wat hogere temperaturen nodig, en daar wringt het schoentje.

Kwaliteit primeert
Op enkele uitschieters na, kwamen we hier overdag zelden boven 5° uit. Bijna elke nacht sinds onze aankomst hebben we nachtvorst gehad. Ver van optimaal dus wanneer je een snel herstel van de greens wil. De greenkeepers mogen hier pas de baan op wanneer alle vorst verdwenen is. Als de greenkeepers pas later kunnen starten met hun werk, dan betekent dit dat ook de openingstijd voor de golfbaan opschuift. Dit wordt bepaald door de Course Manager en à la minute doorgegeven aan de receptie. Wanneer je bijvoorbeeld als golfer een starttijd geboekt hebt om 8u00, maar de baan opent door vriesweer pas om 8u30, dan vervalt je starttijd. Op die manier houdt men de tijdsdruk tot op zekere hoogte weg van de greenkeepers zodat kwaliteit altijd primeert over kwantiteit… en greenfees.

De voorbije dagen waren al iets warmer en de verwachting is dat de grasgroei stilaan op gang komt. We kijken er naar uit om de baan in de komende maand naar zijn topniveau te brengen. Er staan ook nog enkele leuke seminaries op het programma zoals golfbaanaanleg en een diepere kijk op meststoffen. Dit was echter reeds een lange introductie dus ik rond mijn eerste verslag hier af. Rest mij enkel nog om jullie warme groeten te sturen vanuit een koud land en hej så länge!

Michel Van Uffelen was in het verleden hoofdgreenkeeper op Golfclub Beveren en Koksijde Golf. De afgelopen vier jaar was hij verantwoordelijk voor de voetbalvelden van het Koning Boudewijnstadion en verschillende Belgische profclubs. Sinds april werkt en studeert hij in Zweden via het beursprogramma van FEGGA.

Foto’s:
Snijden en verplaatsen van graszoden tijdens renovatie West Course.
Bijna elke ochtend vorst in April.
Dagelijks manueel harken van bunkers. Vaak in de ochtend tijdens vorst.
Aanleren installatie van sproeiers tijdens renovatie West Course.