Ternesse manifesteert zich als dé hightech golfbaan van België

Bron: GreenTechPower

Vooral de splinternieuwe Ternesse Performance Studio getuigt van de lef van Ternesse Golf & Country Club. In deze studio kunnen golfers hun speelkunst laten analyseren door hd-camera’s en computersoftware. Maar ook voor het machinepark kiest de golfbaan het allernieuwste.

In 1976 speelde de oprichter van Ternesse Golf & Country Club uit Wommelgem, José De Baets, samen met een aantal collega-golfers op Royal Limburg Golf in Houthalen. Zij vroegen zich af wat het zou geven om zelf een golfbaan op te richten, zodat ze dichter bij huis zouden kunnen spelen. ‘Ze lieten hun oog vallen op dit terrein in Wommelgem’, vertelt clubmanager Piet Vandenbussche van Ternesse Golf & Country Club uit Wommelgem. ‘Alleen, die zomer van 1976 was toevallig net een relatief droge zomer. De site leek heel geschikt, maar later bleek dit terrein veel natter te zijn dan gedacht. Het was ooit zelfs het waterwinningsgebied voor de Stad Antwerpen en voor een aantal bierbrouwerijen in deze omgeving.’

Omdat er in die tijd nog geen gewestplannen bestonden, kon je vrij eenvoudig een golfbaan beginnen en dus ook aanleggen. Later werd Ternesse Golf & Country Club de eerste golfbaan in Vlaanderen die tot golfterrein geregulariseerd werd op het gewestplan. De groep initiatiefnemende golfers liet een 18-holes golfbaan aanleggen door de Engelse golfbaanarchitect Harold J. Bill Baker. Vandenbussche: ‘Baker paste meteen bij de aanleg al drainage toe, wat uiteraard veel geld kostte. De eerste vijftien jaar waren voor deze golfbaan dan ook financieel lastige jaren. Ik kan echt zeggen dat mede dankzij de voormalige Belgische bank het Spaarkrediet, die echt haar nek heeft uitgestoken, wij als golfbaan toch hebben kunnen overleven.’ In 1998 werd de golfbaan uitgebreid met een 9-holes baan, omwille van een aantal redenen. Bijvoorbeeld: om spelers die niet aan de wedstrijden deelnemen een alternatief te bieden, en om meer beginnende golfers aan te trekken.

Een sterk team: hoofdgreenkeeper Luc De Bie en clubmanager Piet Vandenbussche van Ternesse Golf & Country Club in Wommelgem.

Echt een ledenclub
In tegenstelling tot andere golfbanen is Ternesse Golf & Country Club een echte ledenclub. De golfbaan is in een vzw-structuur ondergebracht, een vorm die heel wat golfbanen in België hebben en waarin de spelers dan ook de ‘leden’ zijn. Ternesse heeft momenteel1.200 leden, onder wie zowat duizend spelende. De prijzen zijn gemiddeld als je die vergelijkt met andere golfbanen rondom Antwerpen. Bijzonder is dat je bij deze golfbaan kunt kiezen tussen een combinatie van een hoog introductiebedrag met een lagere jaarlijkse fee, of een hogere jaarlijkse fee (over 15 jaar verspreid) zonder introductiebedrag. Ternesse heeft ook al diverse topspelers op de golfbaan gehad de afgelopen jaren. Namen als Ian Woosnam, Sir Nick Faldo, Sandy Lyle en Mark McNulty frequenteerden de Antwerpse golfclub. En in 1987 speelden deze topspelers er een demonstratiewedstrijd.

Volgens Vandenbussche hebben binnen de golfclub alle leden evenveel te zeggen: ‘Alle leden hebben stemrecht op de jaarlijkse algemene vergadering, waar ook de Raad van Bestuur gekozen wordt. In totaal hebben we tien bestuurders en ik ben de clubmanager van het geheel. Wij kunnen onze leden nog goed aan onze club binden. En nee, wij werken niet met kortingen: integendeel!’ In 2009 besloten de leden van Ternesse Golf & Country Club om nóg meer in te zetten op kwaliteit om de concurrentie met andere banen aan te kunnen. Zodat golfers het nog meer de moeite waard vinden om lid van deze baan te zijn. Om de golfbaan up-to-date te houden besloten de leden in 2009 om het 1e Masterplan uit te voeren. Zodoende is tussen 2009 en 2017 de volledige 18-holes golfbaan opnieuw aangelegd en/of gerenoveerd. Inmiddels is het 2e Masterplan (2018 – 2022) in uitvoering. ‘En inderdaad, daarbij houden we natuurlijk ook rekening met alle toekomstige regelgeving, zoals het verbod op chemische middelen dat eraan zit te komen. Daar spelen wij uiteraard op in’, zegt Vandenbussche. Zo wordt bij alle greens momenteel overgestapt van Poa-grassen naar Agrostis (struisgras).

Verder werkt de Wommelgemse golfbaan met de allernieuwste technieken, zoals wetting agents en best practice voor duurzaamheid, om de baan tiptop in orde te houden. Het klinkt wellicht tegenstrijdig als je beseft dat er een uitgebreid drainagesysteem onder deze golfbaan ligt om te voorkomen dat de baan drassig wordt, maar toch probeert de golfbaan het watergebruik te beperken. Sinds de start van de Masterplannen voert Ternesse het programma Golf & Milieu van Golf Vlaanderen volledig uit. Dat betekent dat naast het gebruik van schimmelresistente grassoorten proeven worden gedaan met natuurlijke oplossingen. Vandenbussche: ‘Wij doen momenteel proeven met houtskoolmiddelen. Dit is ons geadviseerd door het STRI (Sport Turf Research Institute) uit Schotland.’

Performance Studio
Ternesse werkt zowel bij de aanleg als bij onderhoud en renovaties geheel volgens de specificaties van de USGA (United States Golf Association). Dat betekent een renovatiecyclus van de volledige golfbaan om de vijftien jaar. Bijzonder is dat de Wommelgemse golfbaan vrijwel alle werkzaamheden in eigen beheer uitvoert. Vandenbussche: ‘Het is echt wel een kunst om dat als directie goed aan te sturen. We werken wel met een vaste shaper, een kraanmachinist die goed vertrouwd is met de aanleg van banen.’ Verder koopt de golfbaan alle materialen voor de renovatie zelf in. Dat is in hoofdzaak een taak voor de clubmanager. Vanuit het restaurant heb je een schitterend uitzicht over de golfbaan. Vooral de splinternieuwe Performance Studio getuigt van de lef van Ternesse Golf & Country Club. In deze studio kunnen golfers hun speelkunst laten analyseren door hd-camera’s en computersoftware.

Als basis voor de renovatie diende een audit in 2009 van de bekende Engelse golfbaanarchitect Martin Hawtree. Omdat de golfbaan dus in een drassig gebied ligt, werden er in al die jaren honderden kilometers aan drainage onder gelegd om ze bespeelbaar te houden. Een voordeel van een drassige golfbaan is wel dat je minder last hebt van droge zomers, zoals dat vorig jaar in extreme mate het geval was.

Dit jaar is onder meer de volledige practice (oefenbaan) gerenoveerd bij Ternesse. Daarnaast ligt nu de hypermoderne Ternesse Performance Studio waar golfers hun afslag kunnen analyseren en verbeteren aan de hand van hd-camera’s in combinatie met computersoftware. Ook is er een Putting Lab aanwezig. Verder is deze hoek van de golfbaan uitgebreid met een chipping green, een grasafslag en een short game area. Er zijn in 2018 vier nieuwe greens aangelegd op de golfbaan. Vandenbussche: ‘Inmiddels zijn wij een van de modernste hightech golfbanen van België. Zelfs in de parking zitten de meest geavanceerde snufjes, zoals nummerplaatherkenning bij het in- en uitrijden.’

Machines vergelijken
In 1976 werkte Ternesse Golf & Country Club vooral met Ransomesmachines. Maar in de jaren negentig koos de golfbaan ervoor om merken met elkaar te gaan vergelijken. Vooral Jacobsen en Toro werden getest. Destijds besloot de club om met Toro-machines verder te gaan. Vandenbussche: ‘Reden was toen vooral de kwaliteit ervan. Want ze zijn niet echt goedkoop, maar kwalitatief zijn deze machines erg goed.’ Momenteel loopt er een vijfjarenplan waarbij het bestaande Toro-machinepark vervangen wordt door nieuwe exemplaren. Bij de transporters hebben ze hier voor John Deere gekozen en er werd een viertal John Deere Gators aangekocht. Ternesse heeft de afgelopen jaren ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheden met rtk-gps besturing, maar door de vele bomen op het terrein was dit helaas geen optie.

Vanuit het restaurant is een oud gerenoveerd gebouw te zien. Daarin huizen de tijdelijke greenkeepers die ‘s zomers het basisteam van de golfbaan komen versterken. Standaard werkt Ternesse met zes greenkeepers, in de zomer uitgebreid tot negen. Soms worden ook werkzaamheden uitbesteed, zoals de snoei- en kapwerkwerkzaamheden aan struiken en bomen tijdens de winter. Vandenbussche: ‘Omdat het interessant is voor onze leden om te weten, hebben we alle bijzondere bomen op ons terrein ook naambordjes gegeven.’

Toro MultiPro 5800
Verder staat er een project met een 6-holes oefenparcours op de planning, waarvoor Ternesse zelfs een subsidie heeft gekregen van de Vlaamse Gemeenschap. Vandenbussche: ‘Die krijgen we omdat wij investeren in een sportinfrastructuur met bovenlokaal belang.’ Naast het 6-holes oefenparcours wordt ook de volledige beregeningsinstallatie vervangen. De nieuwe installatie wordt ‘intelligent’ en computergestuurd, waardoor het watergebruik geoptimaliseerd wordt en het verbruik kan worden teruggedrongen.

Hoofdgreenkeeper Luc De Bie was deze winter afgerond 25 jaar in dienst bij Ternesse. De Bie laat in de hangar en aansluitende werkplaats het belangrijkste materieel zien waarmee ze hier werken. Er wordt steeds preciezer bemest en bezand, zowel met een Scottskunstmeststrooier als een Dakota Turf Tender 412, waardoor er minder mest nodig is. Dit jaar wil de golfbaan zelfs de nieuwste machine van Toro voor het spuiten van vloeibare kunstmest aanschaffen, de Toro MultiPro 5800. ‘Dat er minder bemest wordt, is overigens ook op advies van het STRI’, aldus de hoofdgreenkeeper. Als maaimachines heeft de baan onder meer een Reelmaster 5010-H voor de fairways, een Groundsmaster 3500 SW, een Greensmaster 3250 voor de tees, en twee Greensmasters 2120 Flex plus één Greensmaster 3400 voor de greens.

De onderhoudsploeg van Ternesse koos ervoor om de maaimessen van alle maaimachines zelf te slijpen. De Bie: ‘Dat gebeurt sinds vorig jaar: het komt voor ons goedkoper uit dan wanneer we het zouden uitbesteden, en het biedt flink wat voordelen als je het probleem aan een machine onmiddellijk zelf kunt aanpakken.’ Omdat de baan natuurlijk veel bomen heeft, moet er in het najaar ook veel blad geruimd worden. Dat gebeurt met de Toro Pro Force en een Triloveegwagen.