Pick up the ball

Bron: GreenTechPower

Golfterreinen hebben een driving range, oftewel een oefenterrein voor golfspelers. Op zo’n terrein bevinden zich meerdere afslagplaatsen naast elkaar, waar spelers ballen kunnen slaan. Dat doen ze als oefening of om op te warmen voor ze gaan spelen. In het verlengde van deze afslagplaatsen ligt meestal een grasveld met een diepte van zo’n 250 meter. Afhankelijk van het aantal spelers dat komt oefenen, ligt dit terrein al snel vol met enkele duizenden balletjes. Greenkeepers hebben dagelijks de handen vol met het verzamelen ervan. En ondertussen ligt het spel natuurlijk stil.

Filosofie achter de ballenraper: ervoor zorgen dat de spelers verder kunnen.
Het is niet de bedoeling dat de ballenraper heel het terrein constant ballen-vrij houdt, maar wel dat er door de machine altijd meer balletjes worden teruggevoerd naar de opslag dan er vertrokken zijn. De buitenkant van het terrein wordt afgebakend met een elektrische kabel die in de grond gelegd wordt. De ballenpicker die kriskras over het terrein rijdt, zal rechtsomkeer maken zodra hij dit signaal waarneemt. Op plaatsen waar meer balletjes liggen, kan men een extra elektrische lus leggen en de maaier zo programmeren dat hij daar meer rijdt dan op plaatsen waar weinig balletjes liggen. Bovendien kan de automatische ballenraper blijven rijden terwijl er verder gespeeld wordt. De ballenpicker heeft een eigen laadstation en meestal is dat gecombineerd met een losstation voor de balletjes. Zodra hij zich heeft volgeladen, keert hij terug naar de opvangput waar hij de verzamelde balletjes dan in uit kiepert. Als hij nog voldoende stroom heeft, rijdt hij verder. Heeft hij stroom te weinig, dan laadt hij op. Al deze tijden en handelingen kunnen geprogrammeerd worden.

In tandem met de robotmaaier
Om het plaatje compleet te maken en de driving range maximaal te laten renderen, werkt de ballenraper in combinatie met een robotmaaier. Terwijl de ene balletjes raapt, maait de andere. Het veld blijft mooi kort en de spelers kunnen hun spel voortzetten. De robotmaaier voor het maaiwerk op de driving range is onderaan ietwat anders gebouwd dan een gewone robotmaaier. Hij moet er namelijk voor zorgen dat hij de balletjes die over het veld verspreid liggen niet raakt met de maaimessen. De robotmaaier heeft zijn eigen laadstation en rijdt kriskras over het terrein. De BigMow is voorzien om ongeveer 2 ha per dag te maaien.
De aansturing van deze maaier is op verschillende manieren programmeerbaar. De elektronica zorgt er bijvoorbeeld voor dat de draaizin van de messen geregeld veranderd wordt. Dat zorgt ervoor dat de mesjes langs beide kanten egaal verslijten en dat deze bij het omdraaien in een beweging schoongemaakt worden. Als de maaier naar zijn laadstation rijdt, zullen de motoren een tijdje op een hoger toerental draaien om de mesjes te ontdoen van alle grasresten. In elke motor zit een printplaatje dat registreert hoeveel weerstand de motor ondervindt. Als hij in droog en kort gras rijdt, gaat het systeem er vanuit dat er minder hoeft gemaaid te worden. De maaier zal dan langer op zijn laadstation in rust blijven staan, om slijtage en energieverbruik te beperken. Als de temperatuur onder 3 graden Celsius daalt, rijdt de maaier niet uit. Hierin verschilt de golfmaaier van een gewone: de sterren die onderaan op de maaimotoren te zien zijn, zijn in diameter iets groter dan de maaimessen in werkstand. Op die manier worden eventuele golfballetjes gewoon opzij gerold en kan het gras tussen de tanden toch mooi gemaaid worden.

De opvangput annex transportsysteem voor de balletjes
Alle goede dingen bestaan uit drie en dat is hier niet anders. Als de ballenpicker volledig gevuld is, zal hij automatisch naar de opvangput rijden en daar zijn lading lossen. Afhankelijk van de programmatie en of hij stroom nodig heeft, zal hij hier bijladen. De balletjes die in de put rollen, worden ofwel met een vacuümsysteem naar een centrale verzamelbak met wasstraat gevoerd of via een systeem met buizen en water. Het vacuümsysteem kost ongeveer 15% meer maar heeft als voordeel dat het voor langere afstanden en in bochten kan worden gebruikt. Hier gaat men uit van werkbare afstanden tot 70 meter tussen opvangput en verzamelbak. Het tweede systeem, met water, vereist een rechte buis voor een goede afvoer en heeft voldoende verval nodig om de balletjes te laten rollen. Hoe hoger de plaats van de opvangput ten opzichte van de wasstraat, hoe langere afstanden kunnen worden overbrugd. In de regel gaat men uit van afstanden tot 25 meter. Aan het einde van de lijn komen de balletjes in een verzamelput waarin ze voldoende gespoeld zijn. Daar worden ze door een transportband mee naar boven genomen en in een verzamelbak gelegd waar de spelers ze weer kunnen uithalen.

Kostprijs
Om volledig automatisch tot 11.000 balletjes per dag te verwerken hebben we een ballenpicker, maaier en opvangsysteem nodig. Voor dit trio mag je rekenen op respectievelijk 12.000, 12.500 en 12.500 euro als investering. Afhankelijk van het aantal balletjes dat moet worden geraapt, is deze complete installatie op 1,5 jaar of 500 dagen terugverdiend. In het geval van een vacuüminstallatie zal dat laatste cijfer op 15.000 euro uitkomen. De 12.500 euro voor het opvangsysteem gaat over de put, de afvoerbuis, de transportband en de sturing. Op de installatie die wij bekeken, is er een voorraad van 5.000 liter water, die gebruikt wordt om de balletjes te wassen. Voor het aanleggen van een lus (het gebied waarin de machine kan werken) mag ga je best uit van een investering tussen 300 en 400 euro, afhankelijk van de grootte van het terrein. De kostprijs van het verbruik bij een maaier ligt op ongeveer 700 KWh/jaar. Dat komt grofweg overeen met 120 euro. Voor een ballenpicker ligt dat op 800 KWh of pakweg 140 euro.

Waar zit de winst?
➞ Er is geen brandstof meer nodig om een tractor of quad te doen rijden om de balletjes op te rapen voor het maaien.
➞ Het hele terrein hoeft niet leeg te zijn voordat er kan worden gemaaid.
➞ Kapotte balletjes, door het maaien met een kooimaaier, behoren tot het verleden.
➞ Doordat het gras vaker gemaaid kan worden, zal het zich vaster gaan vormen en ziet men de balletjes beter liggen. Bovendien zijn de balletjes schoon omdat er op het terrein geen klitten gemaaid gras meer liggen.
➞ Het gras krijgt ook voedsel doordat de gemaaide grassprietjes over de grasmat verdeeld worden.
➞ Op sommige golfbanen is men ettelijke uren per dag bezig met het verzamelen van balletjes. In de winter kan dat een aangenaam tijdverdrijf zijn, maar in de zomer kunnen die helpende handen beter op andere plaatsen worden ingezet.
➞ De driving range kan 24 uur op 24 open blijven.

Onderhoud
Deze installaties, inclusief maaiers en ballenraper, kunnen via internet op afstand gevolgd worden. De positie van de machines op het terrein, de foutcodes, de instellingen … Kortom: alles wat programmeerbaar is, kan op afstand worden overgenomen. Op elke BigMow en ballenraper zit een track & trace systeem. Men kan aan de hand van foutcodes op afstand zien wat er met de machines gebeurt. Bijvoorbeeld: als de machine opgetild is of ergens over gereden is. Merk je dat de maaier is opgetild en vervolgens een tijdje aan 50 km/uur rijdt, dan is de kans groot dat hij zich niet meer op het golfterrein bevindt. Er kan ook gevolgd worden of hij voldoende balletjes opraapt. Onderhoud: iedere week de mesjes inspecteren op breuk en tweemaal per jaar de mesjes vervangen. De BigMow is uitgerust met een heel ‘creatief’ besturingssysteemen met een track & trace unit. Het geheel kan via internet gevolgd worden met een thuiscomputer of smartphone. En om het geheel nog aantrekkelijk te maken, kan de maaier een persoonlijke look krijgen. ■