Nieuwsbrief Bayer Environmental Science België

Posted · Reactie toevoegen

Exteris Stressgard, bewezen de beste remedie tegen Dollar Spot

Afgelopen jaar hebben de meeste greenkeepers en fieldmanagers Exteris Stressgard succesvol ingezet tegen Dollar Spot. Dollar Spot is ook de meest gevreesde ziekte omdat deze zorgt voor oneffenheden op de putting green waardoor de speelkwaliteit negatief beïnvloed wordt.
In vergelijkend onderzoek blijkt dat een behandeling van de green in het preventieve of vroeg curatieve stadium van Dollar Spot een verdere uitbreiding voorkomt. Een behandeling met Exteris leidt tot >80% controle op Dollar Spot terwijl een dubbele behandeling, met een interval van 28 dagen, een resultaat geeft >90%. De behandeling met Chipco Green gaf tot maximaal 80% resultaat terwijl in de onbehandelde greens de Dollar Spot infectie oploopt tot >25%. Goed om te weten dat de praktijk deze resultaten inmiddels heeft bevestigd en dat Exteris Stressgard daarmee een plek verdient binnen IPM ter bestrijding van schimmelziekten zoals Dollar Spot en Fusarium

Wat is Dollar Spot?
Dollar Spot wordt veroorzaakt door de schimmel, Sclerotinia homoeocarpa, en leidt tot kleine ronde plekken tot maximaal 5cm doorsnee waarbij het midden van elke plek bleekgekleurd is. Dollar Spot wordt veroorzaakt door stikstoftekort en komt voor vanaf begin mei tot eind oktober. Tijdens perioden met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid (zwoele nachten) kan Dollar Spot zich razendsnel uitbreiden.
Meer weten over Dollar Spot, klik op deze link: https://extension2.missouri.edu/IPM1029?p=8.

Stress factoren voor gras
Veel verschillende factoren kunnen leiden tot stress bij gras. Van schaduw tot licht en van betreding tot maaien. Extreme weersomstandigheden is een van de belangrijkste veroorzakers van stress en maakt het gras nog gevoeliger zijn voor ziekten. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het gras in optimale conditie is om goed bestand te zijn tegen deze extremen. Onderzoek door Dr. Bingru Huang van de Rutgers University heeft aangetoond dat hittestress een belangrijke factor is die bijdraagt aan verzwakte graszoden in de zomer (Golf Course Management 69 (7): 61-64).

Start tijdig met een vroeg curatief fungicide programma !

Een vroeg curatief fungicide-programma is nuttig bij het beheersen van de achteruitgang van de zomer. Fungicidetoepassingen moeten worden gestart in de late lente / vroege zomer voorafgaand aan het begin van stress in de zomer en gedurende de zomermaanden worden voortgezet. De unieke formulering van Exteris Stressgard zorgt dat het gras in optimale conditie blijft om stress factoren het hoofd te kunnen bieden.

Neem contact op met uw distributeur of onze expert Stein De Meulemeester, stein.demeulemeester@bayer.com, voor meer technische informatie of raadpleeg onze website.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.