NIEUWS IVP FYTO.

NIEUWS IVP FYTO.

Van: Marc Verneirt
Beste clubs,
Via deze mail wil ik jullie graag een update geven inzake Fyto op golfterreinen. De VVG commissie Golf en Omgeving, met Kris Van Ingelgem als nieuwe verantwoordelijke, vindt het belangrijk u goed te informeren en tracht mee te denken voor haar clubs met een steeds veranderende wetgeving als uitdaging.
Vanuit Europa is er wetgeving die stelt dat, vanaf 2018, er geen Fyto meer kan gebruikt worden behalve indien economisch noodzakelijk. Na onderhandelingen met VMM zijn we, al drie jaar geleden, tot de overeenkomst gekomen dat minimaal gebruik nog steeds toegelaten is voor privé terreinen en kunnen publieke terreinen ontheffing aanvragen.
Nu zijn er enkele nieuwe belangrijke stappen gezet dankzij een goede samenwerking tussen VVG, AFG, KBGF én de GAB.
Gebruik van Fyto:
Zoals jullie weten heeft VVG ism GAB, al 3 jaar terug, een overeenkomst afgesloten met VMM inzake het gebruik van Phyto op golfterreinen (en dan vooral langs water). De belangrijkste wijziging dit jaar is dat de goedgekeurde aanvragen 2017 geldig zijn gedurende 3 jaar.
Zoals in 2016 maakt het toetsingskader 2017 een onderscheid tussen ‘privéterreinen van clubs’ en ‘clubs die gebruik maken van terreinen van een openbare dienst’. Het blijft zo dat u minimaal pesticidengebruik kan toepassen op een privéterrein maar u dient voor de zones binnen 6m langs oppervlaktewater een vereenvoudigde aanvraag te doen. Zoals in 2016 zijn ook fairways opgenomen voor 1 selectieve toepassing tegen ongewenste planten.
Iedereen dient dus opnieuw een aanvraag te doen én gelieve zeer goed na te kijken u dat enkel erkende producten voor golf aanvraagt (www.fytoweb.be). In bijlage nogmaals de documenten.
In vergelijking met andere landen en regio’s hebben we momenteel voor Vlaanderen een zeer werkbare toestand verkregen qua gebruik.
Erkende producten
Ivm erkende producten stelde zich een nieuw probleem voor onze sector nl. een gebrek aan erkende producten voor grasvelden. Dat is echter federale materie en daarom is een samenwerking ontstaan tussen VVG, AFG, KBGF én GAB. Gezien het voor de producent te duur is om erkenning voor golf aan te vragen (vanwege de te kleine markt) is er een erkenning aangevraagd én verkregen om als zgn. ‘kleine teelt’ vanuit de golfsector zelf aanvragen te kunnen indienen.
Van daaruit, op naam van de KBGF, werd nu een eerste erkenning verkregen nl. Amistar (8898P) en Ortiva (9326P). Andere producten zijn momenteel in aanvraag.
Vanuit VVG willen zeker Philippe Mallaerts vanuit de GAB bedanken voor de tijd en energie die hij stak in de aanvraagdossiers.

Voor alle duidelijkheid : deze procedure is geen vrijgeleide naar erkenning van elk product gezien enerzijds een sterk dossier moet opgemaakt kunnen worden en anderzijds dient het product in andere landen al erkenning voor gazons en golf te hebben.
Er zijn op dit ogenblik natuurlijk nog andere actieve stoffen met erkenning voor grasvelden. Check regelmatig http://www.fytoweb.be voor alle actuele info inzake de erkenningen. Ook uw leverancier kan u informeren.
Fytolicentie
Zoals u al weet moet elke professionele gebruiker en aankoper een fytolicentie hebben. Om deze fytolicentie te behouden dient de persoon bijscholing te volgen. Hoeveel uur hangt af van de type licentie, zie ook: http://fytoweb.be/nl/fytolicentie/aanvullende-opleiding
De GAB heeft succesvol haar erkenning aangevraagd en verkregen en zal vanaf heden erkende bijscholingen organiseren. Zij zullen dit communiceren wanneer en hoe MAAR vanuit VVG vinden we het belangrijk dat alle clubs aangesloten zijn bij de GAB zodat jullie greenkeepers op de hoogte zijn van het bijscholingsaanbod. Kijk dus zeker eens na of de greenkeepers lid zijn bij Greenkeepers Association of Belgium.
Zonder pesticiden?
Bijna 3 jaar geleden is de Vlaamse wetgeving voor het gebruik van pesticiden strenger geworden. Vanaf 1 januari 2015 mogen pesticiden al niet meer gebruikt worden in Vlaanderen op sportdomeinen die eigendom zijn van de gemeente of provincie. Ook als de club het onderhoud zelf doet of uitbesteedt. Op private sportdomeinen die gelegen zijn in drinkwaterbeschermingsgebied of in een zone van 6 meter langs oppervlaktewater zoals bijvoorbeeld grachten, waterlopen en vijvers. Enkel in specifieke gevallen (waaronder golf) zijn afwijkingen mogelijk op dit pesticidenverbod. Bijvoorbeeld als er voor bepaalde soorten planten of dieren geen niet-chemisch bestrijdingsmiddel bestaat, of als pesticidenvrij beheer onevenredig hoge kosten met zich mee zou brengen.
Vandaag is er dus voor golf een werkbare oplossing maar we hebben geen garantie dat dit op lange termijn zo zal blijven. Hou hier zeker rekening mee in jullie toekomstplannen, bij renovatie of heraanleg. Hou rekening met regels omtrent Integrated Pest Management, gebruik phyto enkel plaatsgebonden en curatief, ga doorzaaien met sterkere grassoorten, gebruik onderhoudsvriendelijke materialen, bekijk alternatieven…
Lees zeker ook eens http://www.zonderisgezonder.be/sportterreinbeheerders voor tips uit andere sporten.
Sportieve groeten,
Marc Verneirt
Secretaris-Generaal
Vlaamse Vereniging voor Golf vzw | Leuvensesteenweg 643 bus3 |1930 Zaventem
T 02/752.83.30 | F. 02/752.83.39 |www.golfvlaanderen.be | http://www.facebook.com/golfvlaanderen