Herbruik van oude kunstgrasterreinen voor de aanleg van potbunkers.

Bij de eerste generatie kunstgrasvelden, ondertussen enkele tientallen jaren geleden, werden alle terreinen enkel ingevuld met kwartszand. Deze terreinen worden allemaal vervangen door de laatste generatie, waarbij voor voetbal en rugby, niet enkel de vezels veel langer worden, maar bovenop dit kwartszand een rubber of ander granulaat als infill wordt gebruikt om demping te geven aan de veel te harde ondergrond van weleer.

Het recycleren van deze oude matten brengt hoge kosten met zich mee.

De golfwereld ondervindt grote stabiliteitsproblemen bij de bouw van zogenaamde ‘revetted bunkers’, ook wel potbunkers genoemd die opgebouwd worden door het stapelen van oudere natuur-graszoden. Na de dure aanleg van deze potbunker blijkt ook de onderhoudskost een enorme hap uit het budget te halen, dit omdat de gestapelde graszoden na jaren beginnen in te zakken. Deze moeten elke 2 à 3 jaar gerenoveerd worden.

Een firma uit Wales heeft een aantal jaren geleden testen uitgevoerd bij potbunkers op verschillende golfterreinen en is tot een gepatenteerd concept gekomen, waar bij de opbouw van deze bunkers enkel gebruik gemaakt wordt van zand-ingevulde oude versleten kunstgrasmatten. Hierbij is de poolhoogte, de zandinvulling en kleur belangrijk. Je kan bv. geen oude matten gebruiken met een fluo-groene kleur, zoals je ze vroeger wel eens tegenkwam. De bunkerwand moet zeer natuurlijk overkomen.
Het plaatsen is een zeer secuur werk. De juiste hellingsgraad moet om speltechnische reden aangehouden worden, de afwerkingsgraad ligt hierbij extreem hoog maar zal naar de toekomst toe zeker lonen. De onderhoudskosten verlagen sterk dankzij de duurzaamheid van het kunstgras.

Het is de bedoeling dat deze bunkers gemiddeld, mits uitvoering van het minimaal noodzakelijk onderhoud, vijftien jaar meegaan. Voor een gemiddelde grootte en hoogte van potbunker wordt er ongeveer 300m² kunstgras gebruikt.

Vertrekkend vanuit een oude kunstgrasmat van ongeveer 7000m² kunnen er dus wel wat bunkers gebouwd worden. Bepaalde delen van deze velden zijn echter niet bruikbaar vanwege te grote slijtage. Grondige selectie is aangewezen.

In het begin stonden de meeste golfclubs wat sceptisch tegenover dit ‘kunstgras concept’, op Royal Zoute Golf Club te Knokke werden de eerste kunstgras bunkers begin 2018 gebouwd door Groenservice.

www.groenservice.be