De golfclub van Andenne: Een pure familieonderneming

Bron: GreenTechPower

Vaak wordt er gezegd dat golf een elitair spel is, dat de etiquette alles overheerst en dat er weinig plaats is voor gewone mensen. Niets is minder waar op het golfterrein van de familie Jadin. Vader Jo en zoon Pierre zetten in op rusticiteit en authenticiteit. Dit terrein met 9 holes zag het licht in 2000 en wist meteen een plaats te veroveren tussen de grotere mastodonten. We gingen Pierre Jadin opzoeken op een regenachtige voormiddag begin oktober.

Deze golfclub werd opgericht en wordt nog altijd beheerd door de familie Jadin. We hadden een gesprek met Pierre, de zoon, die na een eerste leven in de bank- en verzekeringswereld vijf jaar geleden besliste om de familiezaak te komen vervoegen. Pierre vervolgt: ‘We zijn een kleine club en we willen vooral onze leden tevreden stellen, ver weg van het soms elitair imago van deze sport. Onze leden zijn gewone mensen die hun lievelingssport hier graag komen uitoefenen in een ongedwongen sfeer. Vandaag de dag wordt de club beheerd door de familie. Mijn vader genoot een landbouwopleiding en is dus goed op de hoogte van wat er in de grond gebeurt, welke werkzaamheden nodig zijn, de werking van actieve stoffen… terwijl mijn moeder verantwoordelijk is voor alles wat de clubhouse aangaat, alsook de spelers, de wedstrijden of zelfs de keuken. Ik ben dan verantwoordelijk voor de onderhoud van het terrein en zorg ook voor de opleiding van de spelers. Eigenlijk zijn er geen bazen, maar zorgen we allemaal dat de club draait en dat de spelers tevreden zijn.’

Ontstaan van de club
Pierre vervolgt zijn verhaal: ‘Mijn vader is naar Congo verhuisd toen hij 20 jaar was. Hij gaf er les in een technische landbouwschool en was daarnaast ook betrokken bij de ontwikkeling van groentetuinen in de buurt zodat de plaatselijke bevolking zelf groenten kon leren kweken. Naast deze activiteit had hij ook een tuinaanlegbedrijf opgericht dat gespecialiseerd was in het ontwerp van tuinen en parken voor industriële en privéklanten. Na zijn terugkomst in België ging hij verder aan de slag voor het Waals gewest, maar bleef met het idee spelen om iets uit te bouwen. Hij was toen al eigenaar van de huidige gebouwen en besloot uiteindelijk om een landbouwproject op te richten, en meer bepaald met Suffolk-schapen, waarvan hij zowel het vlees als de wol kon verkopen. Een tijdje later traden de Engelsen toe tot Europa, waardoor ze ook hun schapenvlees konden uitvoeren naar ons land. Het familiaal project werd gestaakt. Niet veel later kwam Jo een vriend tegen die ook golfspeler was en zo ontstond het idee om een familiale golf op te richten. In het begin was er alleen een practice uitgewerkt maar beetje bij beetje werd een 9 holes uitgebouwd op een oppervlakte van 15 ha.’

Een club voor iedereen
Zoals Pierre Jadin het aankaart, is de golfclub van Andenne open voor iedereen. Hij vervolgt: ‘We zetten duidelijk in op democratische prijzen en we hebben als doel om de mensen golf te laten spelen zonder meer. Ik denk dat we deel uitmaken van de goedkoopste clubs in België. Onze leden komen een beetje van overal maar ook logischerwijze vooral uit de regio.’

Dagelijks onderhoud
Voor het dagelijks onderhoud wordt Pierre Jadin geholpen door zijn neef Antoine, die een tuinbouwopleiding volgt in Namen en hier zijn stage doet. Pierre: ‘Hij helpt ondertussen al twee jaar regelmatig mee op het terrein en het is een groot voordeel voor ons. Verder proberen we zoveel mogelijk zelf te doen omdat we er toch zijn en omdat we het terrein het best kennen. Bij de aanleg hebben we ook zeer veel zelf gedaan. Het parcours werd getekend door Claude Bertier en hij heeft ons veel tips gegeven. De bestaande weides ombouwen tot greens was niet zo evident. We hebben eerst heel wat stenen moeten verwijderen en beetje bij beetje hebben we het terrein verbeterd. Wat het dagelijks onderhoud betreft, proberen we alles in eigen handen te houden. Omdat we over een 9 holes beschikken, zijn bepaalde machines niet rendabel voor ons. Daarvoor doen we beroep op een onderaannemer. Het blijft wel moeilijk om bekwame tuinaanleggers te vinden die verstand hebben van een golfbaan.’

Investeringen anders bekijken
Zoals reeds gezegd kwam Pierre vijf jaar geleden in de zaak. Pierre: ‘Ik ben hier opgegroeid en na mijn studies ben ik buitenshuis gaan werken. Het was een toffe tijd, maar beetje bij beetje voelde ik steeds meer de drang om thuis terug te keren en een ‘eigen’ project mee leven te geven. Ik zou graag het resultaat verder verbeteren en ook nieuwe mensen aantrekken. Ik denk dat we daarvoor voorzichtig moeten investeren en weten wat we doen zodat we de druk niet onnodig verhogen. Omdat we met eigen centen investeren, vergroot het vertrouwen maar denken we ook twee keer na vooraleer we bijvoorbeeld tot de aankoop van een machine overgaan. Uiteraard beschikken we over de nodige maaiers en een zandstrooier. Maar voor andere werkzaamheden, zoals de beluchting of het doorzaaien, doen we beroep op andere mensen. Werken met onderaannemers vergt meer exibiliteit maar ook vertrouwen. Tenslotte gaat het niet alleen over budget vrijmaken voor een bepaalde werkzaamheid.’

Grasmatbegeleiding
Wat de grasmat op zich aangaat, probeert Pierre zo weinig mogelijk meststoffen en fyto’s te gebruiken. Hij vervolgt: ‘Omdat mijn vader een landbouwopleiding gevolgd heeft, kent hij de basis heel goed, alsook heel wat producten. Daarnaast probeer ik op de hoogte te blijven via de regelmatige bezoeken van leveranciers van zaden, meststoffen en fyto’s. Ik zit regelmatig op internet en probeer ook af en toe een vergadering van de GAB te volgen. Wat de meststoffen aangaat, proberen we zoveel mogelijk de dosissen te verlagen. Vanaf eind augustus proberen we bijvoorbeeld de stikstoftoediening te stoppen zodat we fusarium kunnen tegengaan in de winter. Algemeen bekeken, helpt een verlaging van de dosis meststoffen al heel wat ziektes te beperken. Wat de fyto’s aangaat, hebben we eigenlijk niet zoveel nodig. Ik vind het alleen spijtig dat deze producten niet meer gebruikt zouden mogen worden op een golfterrein, terwijl ze in de landbouw erkend blijven. Enkele jaren geleden hebben we beslist dat de natuur haar rechten moet behouden op het terrein. Soms zien de greens er misschien iets minder afgewerkt uit, maar ze blijven allemaal uitstekend te bespelen en op deze manier verlagen we nog verder onze ecologische voetafdruk.’ Pierre besluit: ‘We hebben een goed jaar achter de rug. Naar de toekomst toe willen we in een familiaal kader blijven werken, maar ook de kwaliteit verder verhogen, alsook het ‘comfort’ gedeelte. Ik merk dat heel wat spelers aangetrokken worden door een 9 holes en daarnaast ook vragende partij zijn voor authenticiteit en rusticiteit, iets wat we willen blijven bieden.’ ■