De Europese Commissie en de lidstaten zijn overeengekomen om het gebruik van neonicotinoïden in de EU grotendeels te beperken

U heeft het waarschijnlijk al gelezen in de krant of gehoord op de televisie. De EU-lidstaten op 27 april 2018 hebben ingestemd met een verbod in de Europese Unie op buitentoepassingen van gewasbeschermingsmiddelen op basis van de drie neonicotinoïden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam. Deze beslissing is gebaseerd op risicobeoordelingsconclusies van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

We blijven er diep van overtuigd dat deze beperkingen niet gerechtvaardigd zijn omdat onze producten veilig zijn bij verantwoord gebruik volgens de instructies op het etiket, maar onze inhoudelijke argumenten hebben de besluitvormers helaas niet kunnen overtuigen.

Inhoud van de beperkingen:
• De vastgestelde voorschriften verbieden het in de handel brengen, de verkoop en het gebruik van zaden die zijn behandeld met gewasbeschermingsmiddelen die een van de drie werkzame stoffen bevatten, behalve die voor gebruik in bedekte teelten waar het gewas gedurende de gehele levenscyclus in de kas blijft en niet buiten wordt uitgeplant.
• Naast de reeds beperkte toepassingen verbieden de voorschriften alle (resterende) toepassingen in buitenteelten, inclusief imidacloprid-, thiamethoxam- en clothianidine-zaadbehandeling.
• Rekening houdend met de toegekende respijtperiode, zal de volledige reikwijdte van de verbodsbepalingen over ongeveer 3-9 maanden in werking treden (exacte tijdlijnen kunnen per lidstaat verschillen). Dit betekent dat de beperkingen waarschijnlijk snel in werking zullen treden.

Als producent van twee van de drie stoffen, namelijk imidacloprid en clothianidine, is dit natuurlijk een beslissing die ons sterk raakt, maar vooral voor telers grote gevolgen heeft. De gewasbeschermingsindustrie zal geen geregistreerd alternatief kunnen aanbieden die de huidige zaadbehandeling met imidacloprid of clothianidine bevattende producten kunnen vervangen. Ook kunnen blad- en grondtoepassingen van imidacloprid niet efficiënt worden vervangen. Dit onderstreept duidelijk de ernst van deze beslissing.
De beperkingen werden door de Europese Commissie gerechtvaardigd met vermeende risico’s die de stoffen voor bijen opleveren.
Wij geven om bijen. Ze zijn essentieel voor de bestuiving van vele gewassen en wilde planten. Dat is echter geen reden om het gebruik van imidacloprid en clothianidine verder in te perken. Bij verantwoord gebruik vormen onze producten geen onaanvaardbare risico voor bijen. Wij zijn dan ook van mening dat er effectieve manieren zijn om de gezondheid van bestuivers te ondersteunen – zoals het aanbieden van een geschikt leefgebied en voldoende bloeiende gewassen en wilde planten – anders dan het verbieden van stoffen die boeren en tuinders jarenlang effectief hebben gesteund bij het beheersen van bepaalde plagen. Een schat aan agronomische en goede stewardship methoden, zoals gecertificeerde zaadbehandelingen en technologie om stofvorming tijdens het zaaien te verminderen zijn beschikbaar en al geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat bestuivers worden beschermd. Als toonaangevend bedrijf in de land- en tuinbouwsector dat een gevestigd belang heeft in de gezondheid van bestuivers, werkt Bayer wereldwijd met vele partners samen aan het verbeteren van het leefgebieden en voldoende voeding voor bestuivers, de wetenschap achter de gezondheid van bestuivers, rentmeesterschap en de communicatie tussen boeren en imkers.
Het Bayer Environmental Science product dat door de aangekondigde maatregelen geraakt zal worden is de imidacloprid-bevattende Merit Turf.
De Waalse regering had reeds op 4 april 2018 een besluit genomen over het gebruik van neonicotinoiden welke van kracht gaat op 1 juni 2018. In Wallonie mag Merit Turf daarom niet meer toegepast worden na 1 juni 2018.

Het besluit van de Waalse overheid heeft ook betrekking op biociden gebaseerd op neonicotinoïden. Hieronder vallen de middelen Maxforce White, Maxforce Platin en Maxforce Quantum. Deze biociden die neonicotinoïden bevatten, kunnen alleen worden gebruikt door professionele gebruikers geregistreerd als gebruikers van biociden van het gesloten circuit, wegens het natuurbehoud, het behoud van het plantenerfgoed, het beheer van de sanitaire risico’s of de veiligheid van personen, met inbegrip van de bestrijding van invasieve exotische soorten
Voor de duidelijkheid willen we hier nog melden dat door het Europese besluit de registratie van imidacloprid bevattende biociden ongewijzigd blijven. Aan de toelating van Maxforce White, Maxforce Platin en Maxforce Quantum verandert niets. De vraag is inmiddels reeds gesteld in hoeverre het gebruik van de genoemde middelen vallen onder het beheer van sanitaire risico’s zoals gesteld in het recente Waalse decreet!

Op dit moment moeten we de concrete implicaties van het besluit nog analyseren en wachten op verdere informatie over de respectievelijke implementatie termijnen in elk van de EU-lidstaten. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen we in overleg met u de juiste stappen voorwaarts bepalen, inclusief communicatie over de resterende toepassingen en het waar mogelijk aandragen van potentiële productalternatieven die we eventueel kunnen aanbieden.
Mochten er nog vragen zijn, neem dan contact op met uw gebruikelijke contactpersoon bij Bayer of met Valerie Vercammen (valerie.vercammen@bayer.com tel: +32495535652), onze Agricultural Policy & Stakeholders Affairs Manager.

Hoogachtend,
Michel Wimmers Stein de Meulemeester
Head of ES Professional Key Account Manager

Bayer CropScience SA-NV
Environmental Science Belux
J.E. Mommaertslaan 14
1831 Diegem (Machelen), Belgium
Tel 02 535 65 72
Mobile 0478 99 26 24
E-mail stein.demeulemeester@bayer.com
Web http://www.environmentalscience.bayer.be