De Damme Golf & Country Club

bron: GreenTechPower

The pleasure of golf and nature together

De ‘Stockmanshoeve’ was tot midden de jaren ’80 een begrip in de wijde omgeving rond Damme. Deze boerderij met recreatieterrein was een gekende ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. In 1986 werden de hoeve en terreinen opgekocht door Luc Van Rijckegem om er een golfclub van te maken. In 1994 werd Damme Golf overgenomen door de huidige eigenaar, de CVBA Ter Wyndt met Chris Morton als bedrijfsleider. We spraken met Sam Van den Abeele en Gino De Rooze, beiden assistent-greenkeeper. De eerste is sinds 2005 in dienst en neemt de 18 holes en de compact voor zijn rekening en de andere de nieuwe 9 holes. Bij een buitentemperatuur van 3 graden onder nul was het in de werkplaats gezellig druk en was men elders op het terrein bezig met grondwerken.

Roots in de landbouw
Het golfterrein heeft zijn roots in de landbouw en laat dat nu net de karakteristieke gelijkenis zijn die het met het greenkeepersteam heeft. Omzeggens iedere greenkeeper op de Damse Golf is van boerenafkomst en woont zo goed als in de buurt. ‘We hebben een equipe die er voor elkaar en voor de Golf staat,’ begint assistent-greenkeeper Sam zijn verhaal. Met 10 greenkeepers en in de zomer 2 halftijdsen erbij houden ze hun 18 en 9 holes het hele jaar rond speelklaar. In een periode van een 20-tal jaren is het aantal leden opgeklommen van 500 tot 1350. Ondertussen kwam er grond vrij rond de bestaande golf en stuk voor stuk groeide het terrein tot zo’n 120 ha. Chris Morton, mede-eigenaar en managing director, was vroeger een professionele golfspeler die de knepen van het vak kent en daardoor ook perfect kan inschatten wat de spelers nodig hebben én wat ervoor nodig is om dat kwaliteitsniveau te halen. ‘Dat maakt het ook zo aangenaam om hier te werken,’ verklaart Sam het enthousiasme van zijn team: ‘Als we iets nodig hebben, begrijpt Chris onmiddellijk het wat en waarom van onze vraag en als deze gefundeerd is, hoeven we niet lang op een oplossing te wachten. Hij weet waar we mee bezig zijn. Ik vermoed dat we op dat vlak niet beter kunnen zitten. Volledigheidshalve mogen we niet vergeten om Frank Gevaert te vernoemen -die op het moment van het interview ziek was- de hoofdgreenkeeper die al 30 jaar meedraait in het wereldje. Naast zijn kennis van de stiel is zijn grote verdienste dat hij erin geslaagd is om een samenhangende groep greenkeepers te vormen.’

Het terrein
Het typische aan het terrein zijn de vele waterpartijen die een gevolg zijn van de zandwinning die hier gebeurde voor de werken aan de E40. Het terrein ligt in een gebied met voornamelijk zandgrond met af en toe raaklijnen van poldergrond. Af en toe zijn er enkele stukken bos geïntegreerd in de golfbaan. De Damse Golf is gelegen in een landelijke omgeving en niet ver van de natuurreservaten het Zwin en Ryckevelde en dat maakt dat ze ook deel uitmaakt van een ecologisch systeem, waar alle soorten fauna en flora hun thuisplek hebben.
In 2013 werd begonnen met de uitbouw van de 9 holes, die een jaar later klaar was. In september 2014 werden hole 10 tot 18 opgefrist. De volledige golfbaan, de bestaande 18 holes, daarbij de nieuwe 9 holes en de 9 holes van de compact werden opnieuw geopend in 2015. Ondertussen is men het terrein op bepaalde plaatsen nog aan het verfraaien en er bepaalde landschapselementen inbrengen. Uniek is dat er ook een indoor ter beschikking is om bij slecht weer toch te kunnen oefenen.

Opbouw en onderhoud
De greens zijn opgebouwd uit een bovenste laag van zo’n 10 cm zand en heidecompost met daaronder een zandlaag van 30 cm en daaronder nog eens 10 cm grind. Oorspronkelijk bestond de green uit struis-roodzwenkgras in een 20:80-verhouding. Door de jaren is dat stapsgewijs veranderd naar poa-struisgras in een 60:40-verhouding. De greens worden in de zomer op 3 en in de winter op 5 mm gemaaid. In principe iedere dag. De voorgreens en de tees op 11 mm en drie keer per week.
De fairways op 15 mm aan 3 tot 4 keer per week en de roughs iedere 10 dagen op 50 mm. De bunkers zijn gevuld met fijn zeezand en de zijkanten worden een keer per maand met de bosmaaier bijgewerkt en twee keer per jaar gespit. Bezanden gebeurt volgens noodzaak met matig grof zand. (80/20)

GreenTechPower: ‘Wat is zo eigen aan de Damse Golf?’
Sam Van den Abeele: ‘Wij zitten hier op een gedeelte zandgrond (vandaar ook de zandwinning) en 500 meter verder poldergrond. Dat maakt het moeilijker om het terrein te beheren. De roughs op de 18 holes zijn te rijk en worden 1 x / week gemaaid. We gaan wel de zandgrond, wanneer mogelijk, naar boven werken opdat het gras niet te rijk zou worden gevoed. De 9 holesbaan is puur op zand gebouwd en daar worden de roughs 1x / seizoen gehooid.’ De ‘oude’ greens worden gezaaid met roodzwenk 20/80 en daar probeert men nu stapsgewijs naar een 60/40-verhouding te gaan met poa-struis. De nieuwe greens worden met witstruis gezaaid; die soort heeft minder water nodig en is bestendiger tegen ziektedruk. Overgaan naar witstruis op de oude greens is niet simpel; de baan is vanaf maart te druk ‘bezet’ voor tornooien en wedstrijden.
Sam: ‘Vanaf einde januari leggen we ons prik- en meststofprogramma vast samen met Marc Van De Vijvere, onze course manager. We hopen om in de toekomst af en toe een green te kunnen laten rusten’. Het onderhoud plannen we in functie van de wedstrijden.’

GTP: ‘Hoe is bij jullie het water- en meststoffenbeheer geregeld?’
Sam: ‘In 2016 zijn we gestart met chemievrij onkruidbeheer op de greens en de voorgreens. Dat is vrij goed gelukt tot in het najaar. Door het vochtig weer in die periode hebben we iets moeten spuiten. Het vocht kon immers niet opdrogen en dat zorgde voor schimmelvorming. Dit jaar gaan we er de tees ook bij nemen.’ Een van de putten van de zandwinning is verder uitgegraven en voorzien van een folie. Die fungeert als waterbuffer. Verder zijn er 4 boorputten die de waterbuffer vullen als deze onder een bepaald niveau zou geraken. De installatie van Toro is computergestuurd.

GTP: ‘Waar halen jullie de kennis?’
Sam: ‘We doen beroep op een externe deskundige, vooral wegens tijdsgebrek. Deskundigen die zelf ook producten verkopen, daar hebben we het wat moeilijker mee. De vraag is altijd in hoeverre het advies neutraal is. Onze manager zal iedere gelegenheid om ons bij te scholen aangrijpen. Zo volgden we vorig jaar een opleiding als assistent-hoofdgreenkeeper aan de HAS hogeschool in Nederland. We proberen onszelf en onze mensen zo snel mogelijk zelfstandig en onafhankelijk te maken.’
Mechanisatie en onderhoud De Damme Golf & Country Club heeft een eigen uitgerust en net atelier met mechanieker. ‘Het meeste onderhoud en herstellingswerk wordt zelf gedaan; slijpen voorlopig nog niet, maar we overwegen de aankoop van een slijpbank voor maaikooien,’ gaat Sam verder. ■